ESMAÜ’L-HÜSNA, Allah’ın güzel isimleri ve aynı zamanda Allah’a ait birer özelliği anlatması bakımından sıfat olarak kullanılmaktadır. Bu da bize, Allah’ı tanıma ve anlama bakımından önemli ipuçları vermektedir.
Bu isimlerin her birinin Ebcedi değerleri bulunarak, herkesin kendi ismine ya tam karşılık olarak ya da yaklaşık olarak gelen isimler bulunduğu, bunların da Allah’a yakınlaşmak ve dua etmek, özel isteklerde bulunmak için birer vesile yapılması gerektiği, öteden beri bilinen hususlardandır. Çünkü bir başka açıdan bakarsak bunlar bizim dua kapılarımızdır. Bu kapılardan girip istek ve ihtiyaçlarımız için Allaha dua etmeliyiz. Yoksa Yüce Rabbimizin, “Dua edin kabul edeyim; çağırın geleyim; seslenin cevap vereyim…” gibi ayetlerle kendini bize anlatmasının bir esprisi olmazdı…
Bu isimlerin Ebcedi değerleri ve zikir saatlerini kitabımızda verdik. Bundan sonra sıra sizin kendi isminizin Ebced değerini bulmaya kalıyor. Onun için de kitabın son sayfasındaki Ebcetle isimlerin değerlerini bulma tablosuna bakabilirsiniz.
Bu kitabın sonuna “EBCED HESABI” tablosunu kaydettik. İsminizin değerini bulmak için Arapça yazılışını bilmeniz ve harflerin değerlerini alt alta ve tek tek yazıp hesap etmeniz yeterli olacaktır. Çünkü herkesin ismi aşağı yukarı bir Esma’ya bakar ya da onunla yakın bir ilişkisi vardır. Bunu esmanızı bulup okumaya başladıktan sonra fark edip anlayacaksınız.
Rakam ve Tekrarların Önemi
Esmâü’l-Hüsna veya bazı özel mesaj içeren ayetlerin ebcedi değerlerinin bulunmasıyla ortaya çıkan rakamlarla dua etmenin, maksada ulaşma bakımından daha tesirli olduğu belirtilmiştir. Belli bir miktarda ayet veya Esmalardan herhangi birini okumak, telefon numaraları ile istediğimiz bir kişiye ulaşmak gibidir. Veya yolda veya kalabalıkta giden binlerce insanın içerisinden bir şahsa ismiyle hitap ederek çağırmak gibidir, diyebiliriz ki, herhangi bir insana “hey bakar mısın, hişt bakar mısın…vs.” şeklinde çağırmakla, “Ahmet bey ya da ismi her neyse Ali bey, bakar mısın..” şeklinde çağırmak elbette birbirinden çok farklıdır. İlkinde kime çağırdığımız belli değilken, ikinci tür ismen hitapta kime çağırdığımız gayet açıktır. Kendisine ismen hitap ettiğimiz kimse hemen dönüp bakacak ve ne istediğimizi soracaktır. Bu yüzden Allah’ın güzel isimleriyle yani Esmâü’l-Hüsna ile ona çağırmak ve dua etmek, duamızın daha çabuk kabulüne ve isteğimizin daha kısa sürede yerine getirilmesine vesile olacaktır.
Rakamların öneminin bir başka açıklaması ise belli miktarda alınan atom veya moleküllerle belli terkiplere ulaşmak gibidir. Örneğin iki Hidrojen atomu ile bir oksijen atomu alıp birleştirirsek suyu elde ederiz. Malûm, suyun terkibi H2O’dur. Eksik veya fazla atom terkibi bozar, istediğimizi elde edemeyiz. Dua da bundan farklı olmasa gerektir. Çünkü çokları “dua ediyorum ama kabul olmuyor” diyorlar. Demek ki kabul olmayan dualar usulsüz yapılan dualardır. Tıpkı terkibi bozuk gazlar gibi.
Herkesin bildiği ve yaptığı bir şey daha var ki, o da namaz rekatları, namaz içinde söylenen “Sübhane Rabbiye’l-Azim” veya “Sübhane Rabbiye’l-A’la” gibi tespihlerle, her namaz sonrasında her birini 33’er kere söylediğimiz “SÜBHNALLAH”; “ELHAMDÜLİLLAH” ve “ALLAHÜ EKBER” tespihleri. Bunlardan başka Hz. Peygamberin bazı duaları ve sureleri sürekli üçer veya beşer defa okuduğu da bize ulaşan bilgiler arasındadır.
Bunları bizzat Hz. Peygamber (s.a.v) yapmış ve yapılmasını da emretmiştir. Eğer bir amacı, bir özelliği ve özel bir nedeni olmasaydı herhalde böyle yapmazdı. Mesela; 33 kere tek tek “elhamdülillah” demenin varıp ulaşacağı bir yerler veya açacağı bir kapı olmasaydı bir kerede “33 kere elhamdülillah” der, ikinci kez ve ilerisini tekrar edip söylemezdi. Keza yine diğer tespihler de öyle..
İşte Allah’ın güzel isimleriyle tekrarlayarak veya rakamlarına göre özel amaçlar için dua etmenin manevi faydalarının ve bir ibadet olmasının yanı sıra bir başka faydası da özel amaçlar için yapılması ve isteklerimizi elde etmek için okunmasıdır ki, bu konuda bizzat Hz. Peygamberden rivayet edilen hadisler mevcuttur.
KAYNAK:
Dr. Arif ARSLAN
“ALLAH’IN İSİMLERİNİN SIRLARI”